Documentatie

catalogdownload

Grinzi bicomponente in forma de I, cu doua zone distincte. Partea centrala din OSB  si zona de sprijin sau talpa, formata din rigle din placaj. Asa se si clasifica, , grinda tip H200 42×42. H200 reprezinta inaltimea grinzii  42×42 latimea/inaltimea talpilor din placaj. Ca si lungimi standard avem in productie 6,4 / 7,8 / 9 / 10,2 / 11,6 / 13,3 m. Vorbim deja de o intreaga stiinta in comparatie cu lemnul traditional. Genul acesta de grinzi permite creearea unor structuri deosebit de complexe din punct de vedere arhitectural. 

Se construiesc in fabrica  pot avea dimensiuni diferite in functie de specificatiile tehnice ale fiecarui proiect. Se pot livra si la dimensiuni standard, ultetior debitandu-se pe santier la cotele dorite.

Practic oferta este alcatuita din  mai multe dimensiuni de grinda, cu talpi si inaltimi ale OSB-ului diferite, in functie de mentiunile din proiect. Avantajele sunt multiple. Se folosesc tabele cu dimensiunile grinzilor si de tip de sarcina pot sustine si la ce tip de deschidere se preteaza, cu sau fara reazeme intermediare.

Sunt extrem de usoare, suporta sarcine extrem de mari, nu creeaza punti termice, sunt mai ieftine decat sistemul de constructie cu grinzi masive, sau grinzi din lemn lamelar, sau cele zabrelite.

 

Aici apare modul ingenios in care aceste grinzi rezolva principala problema: sunt performante dar mult, mult, mult mai usoare decat grinzi pline la aceeasi dimensiune.

Usureaza structura , nu o ingreuneaza cu greutatea lor proprie. Adica nu trebuie sa ai pereti supradimensionati ca sa sustina grinzi / capriori / plafoane / acoperisuri grele, pe care ii obti cu grinzi pline. Aceeasi comparatie cu caii putere  raportati la greutatea unei masini. Trebuie sa compari raportul cal putere/kilogram cand compari care masina e mai rapida / performanta.

De exemplu o grinda de  tip KVH cu imbinare in dinti , de dimensiunile 60 x 200 x 7000 mm, se situeaza la 41 RON/ml, sau undeva in jur de 600 EUR/m3.  Da, stiu ca e greu de crezut dar te invit sa cauti pe internet si dupa aceea sa faci comparatiile.  Daca mergem mai departe si comparam grinzile tip I Joist cu grinzile de tip gluelam / lemn incleiat sau cele zabrelite cu piese metalice, practic nu mai suporta comparatie. Transportul, manopera si instalarea  pentru grinzile de tip I joist poate fi facut  chiar si de o singura persoana , in comparatie cu cele traditionale.  Greutatea, ce tip de pregatire trebuie sa ai, ce tip de scule, in cat timp se monteaza grinzile traditionale,  e o alta discutie in plan timp/bani

 

Folosesc mai putin material lemnos. Toate aceste avantaje, reduc costurile de instalare, usureaza manopera de instalare, se pot instala pana la 300 de mp plafoane/zi intr-o echipa de 2-3 constructori, creeaza cu adevarat plafoane silentioase cu deschideri foarte mari.

Deschideri mari tip open space fara reazeme intermediare de peste 10 m. Nu de deformeaza in timp,  nu crapa, isi pastreaza stabilitea in timp.

Extrem de utile si la zona de mansarda sau acoperis mansardat. Si aici datorita deschiderilor foarte mari fara stalpi intermediari, se pot creea mansarde de tip openspace. Se pot compartimenta ulterior fara sa fi conditionat de pozitia stalpilor sau a grinzilor aditionale. Izolatia structurilor cu aceste tip de grinda, este una foarte performanta, grinzile avand inaltimea de minim 20 cm. Comparativ cu grinzile din lemn, de obicei de grosimi de 10 sau 15 cm la care se adauga ulterior rigle distantier ca sa ajungi la o adancime de izolatie corespunzatoare.

Automat pierderile prin acoperis devin aproape zero. O camera termica poate certifica o izolatie corespunzatoare.

Daca lucrezi corect, pe fata interioara a grinzilor de tip I joist , fata catre camera sau mansarda, poti sa montezi direct placa de finisaj( gips carton sau lambriu) fara alte profile suplimentare ….de-a latu’. Economii semnificative in plan timp/bani.

Se pot instala direct peste o cosoroaba perimetrala, sau se pot monta pe alte grinzi cu piese tip juguri metalice. Tot din bucati de grinda debitate la dimenisiunile dorite , se confectioneaza si eventualele contravantuiri.

Perfecte pentru realizarea de plafoane cu adevarat  silentioase – rezolva “scartaitul” si trepidatul podelelor din casele de lemn.

 

Perfecte pentru zona de mansarda.  Poti realiza zone de mansarda de tip open space  fara stalpi intermediari. Sunt mai accesibile financiar decat grinzile din lemn incleiat sau cele de tip grinda cu piese metalice.

Se folosesc si la casele  pasive , permit obtinerea de structuri fara punti termice. Inginerizate in fabrica la dimensiunile dorite, sau de dimensiuni standard. Ulterior  se pot debita pe santier cu scule obisnuite  pentru debitare lemn.

Permit trecerea traseelor de instalatii direct prin grinda, tinand cont de recomandarile producatorului.

Integral toate traseele electrice, sanitare, gaz. Aceasta facilitate este extrem de importanta. Manopera extrem de facila, comparativ cu debitarea unor grinzi pline. Se salveaza operatii si costuri suplimentare  aditionale. Nu mai trebuie sa plachezi suplimentar ca sa maschezi instalatiile, cablajele,etc.

Se pot da gaurile pentru traseele de instalatii, direct pe santier cu scule obisnuite, atentie insa in concordanta cu specificatiile producatorului. Excelente din punct de vedere al adresabilitatii

Documentatie

Documentatie

catalogdownload